LUXEMBURG - Door de schuldencrisis zal het de komende jaren vast veranderen, maar de belastingdruk van de EU-inwoners is in 2008 nog gedaald.

De belastingen en sociale premies daalden van 39,7 procent naar 39,3 procent van het bruto nationaal product, meldde Europees statistisch bureau Eurostat maandag.

Nederlanders behoren tot de uitzonderingen. De belastingdruk in Nederland is juist gestegen van 38,9 naar 39,1 procent. Nederland heeft van de 27 EU-landen ook het op twee na hoogste tarief voor de inkomstenbelasting. Alleen Zweden en België overtreffen het Nederlandse percentage van 52 procent op de hoogste inkomens.

Denemarken

De hoogste belastingdruk is gemeten in Denemarken. Daar gaat bijna de helft (48,2 procent) van het bruto nationaal product op aan sociale premies en belastingen op arbeid, consumptie en kapitaal. De laagste belastingdruk is te vinden in Roemenië: 28,0 procent.

Vergeleken met de rest van de wereld is de belastingdruk in Europa in het algemeen hoog. Het is ongeveer een derde meer dan de niveaus in de Verenigde Staten en Japan, aldus Eurostat.