TORONTO - De leiders van de twintig belangrijkste economieën ter wereld proberen zondag in het Canadese Toronto een gezamenlijk antwoord te vinden op de vraag welke aanpak de huidige economische situatie vraagt.

Met een voorzichtig opkrabbelende economie verschillen de meningen of de overheidsfinanciën nu meteen op orde moeten worden gebracht of dat bezuinigingen het broze herstel in de knop kunnen breken.

Met name de Verenigde Staten is bang voor dat laatste en wijst op de blijvende noodzaak van investeringen. In Europa, opgeschrikt door een schuldencrisis in Griekenland, overheerst de gedachte dat met bezuinigingen en hervormingen de boel zo snel mogelijk financieel op orde moet worden gebracht.

Nederland

Premier Jan Peter Balkenende stelde voorafgaand aan de top dat de verschillen niet overdreven moeten worden. Nederland is voor de vierde keer op rij, als niet-lid, aanwezig bij de G20-top.

Of er een heffing voor banken moet komen, verdeelt de G20-landen eveneens. In Europa is er overeenstemming, maar landen als Canada vinden een heffing onnodig omdat daar financiële instellingen geen last hebben gehad van de kredietcrisis. Naar verwachting komt er geen akkoord over een bankenheffing.

Rellen

Premier Jan Peter Balkenende kon zaterdag enige tijd zijn hotel in het Canadese Toronto niet uit wegens rellen voor de deur.

Zaterdagmiddag (lokale tijd) viel een grote vreedzame demonstratie uiteen. Een groep anti-globalisten zocht vervolgens de confrontatie met politie en ME bij het hotel waar behalve Balkenende meerdere wereldleiders verblijven. Enkele auto's gingen in vlammen op en ruiten sneuvelden.

Balkenende kan zaterdagavond (lokale tijd) naar verwachting het G20-diner gewoon bijwonen. De route naar die locatie is inmiddels vrijgemaakt. Voorafgaand aan het diner had de premier bilaterale gesprekken gepland, ook buiten het eigen hotel.

Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) ondervond hinder van de rellen. Hij was voor een bijeenkomst elders in de stad en kon niet terugkeren naar het eigen hotel. Bovendien leidde de vondst van een verdachte koffer er toe dat hij naar een andere plek moest uitwijken.