WASHINGTON - Vertegenwoordigers van beide huizen van het Amerikaanse Congres hebben overeenstemming bereikt over stevige hervormingen in de financiële wereld.

De nieuwe maatregelen leggen het beleid van financiële instellingen strakker aan banden en er worden onder meer veranderingen doorgevoerd in het toezicht. Consumenten wordt beter beschermd tegen financiële speculatie.

Het akkoord werd bereikt na een monstervergadering van ruim twintig uur. Verwacht wordt nu dat er voldoende steun te vinden is in het voltallige Huis van Afgevaardigden en de Senaat voor de wetsvoorstellen. Het Congres buigt zich volgende week over de voorstellen, waarna president Obama de maatregelen al op 4 juli tot een wet zou kunnen tekenen.

Strenger

Volgens Amerikaanse media zijn de maatregelen over het algemeen iets strenger voor de financiële wereld dan bij het begin van de onderhandelingen werd verwacht. Zo wordt het zogenoemde 'proprietary trading' door banken, het handelen op de beurs voor eigen rekening, verboden. Banken krijgen nog wel het recht om in beperkte mate investeringen te doen in investeringsfondsen.

Volgens critici kosten de hervormingen meer dan ze opleveren. Republikeinen hebben de kosten berekend op 22 miljard dollar. Het leeuwendeel daarvan zou moeten worden opgebracht door een 'banktaks' die door grote banken zal moeten worden opgehoest.

Concurrentiepositie

Een en ander is een ramp voor de concurrentiepositie van Amerikaanse financiële instellingen ten opzichte van bijvoorbeeld Europese of Aziatische banken, vinden critici.

Verwacht wordt dat Obama op de G20-top, komend weekeinde in Canada, ervoor zal pleiten dat ook Europa vergaande maatregelen neemt om de financiële sector onder strenger toezicht te stellen.