AMSTERDAM - De Nederlandse staat krijgt de 30 miljard euro die het in ABN Amro heeft gestoken, niet meer terug. Dat heeft oud-topman Rijkman Groenink gezegd op BNR Nieuwsradio.

Vorige maand waarschuwde huidig bestuursvoorzitter Gerrit Zalm al dat het niet zeker is dat de belastingbetaler het volledige bedrag terugkrijgt.

''Je kunt heel grof over de duim uitrekenen dat een normale nettowinst van ABN Amro-Fortis minstens 1,5 miljard zou moeten zijn, in heel goede tijden. Op grond van de huidige activiteiten zou het maximaal 2 miljard zijn. Veel meer kunnen ze niet verdienen met wat ze hebben'', stelt Groenink. De oud-topman noemt het een 'onmogelijke opgave' om de 30 miljard terug te krijgen die de Staat in de bank heeft gestoken.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei vorige maand dat voormalig minister Wouter Bos altijd al heeft gezegd dat het niet zeker is of al het geld dat de staat in ABN stak, terugvloeit naar de schatkist. De Jager wilde niet zeggen hoeveel ABN in zijn ogen waard is. Hij denkt dat het nog wel een aantal jaren zal duren voor ABN wordt verkocht.

Groenink zei donderdag dat een deel van de bonus van 26 miljoen euro die hij bij zijn vertrek bij ABN Amro ontving, naar goede doelen is gegaan. ''Ik heb een deel van mijn vermogen gestopt in een stichting voor het ondersteunen van de hedendaagse Nederlandse kunst en de Nederlandse kunstenaar, en natuurwaarde en historische cultuurwaarde in het bijzonder'', aldus de voormalige topman.