AMSTERDAM – “Sparen is niet alleen voor later. Mijn ontdekking is dat sparen een lekker gevoel geeft; het geeft een stukje rust,” aldus Rob van Eeden. Samen met zijn vrouw Hanneke van Veen heeft hij het boek ‘Sparen voor later en nu’ geschreven.

Het echtpaar is bekend van de Vrekkenkrant en diverse websites over sparen, zoals vanspaarbankveranderen.nl. “Dagelijks krijgen we tientallen mailtjes van mensen die ons vragen wat de hoogste rente is of hoe veilig een bank is.” Die vraag naar informatie leidde tot het idee om een boek te schrijven. “Vooral omdat er geen enkel boek over sparen bestaat,” aldus Van Eeden.

In het boek komen diverse onderwerpen aan bod: spaarvormen, Nederlandse spaarbanken, veilig sparen en het wisselen van spaarbank.

Ook vertelt het echtpaar openhartig over zijn financiële verleden en heden. Zo ging Van Veen zuinig met haar geld om, terwijl Van Eeden zijn geld allemaal uitgaf. Van Eeden vertelt in het hoofdstuk ‘van big spender tot spaarder’ hoe hij zijn omgang met geld veranderde.

Spaargeld

De helft van de Nederlandse bevolking spaart, een kwart spaart nooit en een kwart spaart alleen als er geld overblijft.

Van Eeden adviseert je spaargeld in de gaten te houden. “Veel mensen zetten hun geld op een spaarrekening en kijken er niet meer naar om. Maar banken kunnen hun rentes verlagen, waardoor je nog maar 1 of 1,5 procent rente ontvangt.”

Besparen

Met een hoofdstuk over besparen kunnen mensen ook hun spaargeld laten toenemen. Twee methodes die veel geld opleveren zijn het wegdoen van de auto en stoppen met roken. Maar aangezien dat voor veel mensen geen optie is, volgen al snel de makkelijkere opvolgbare adviezen als het door de knieën gaan in de supermarkt om de voordeligste producten te vinden.

Het boek bevat ook bijdragen van Erica Verdegaal en Geert Dekker. Verdegaal, econoom en columnist, heeft een zeer bruikbaar hoofdstuk geschreven met spaarrecepten voor elke leeftijdsfase. Zo wordt spaarders tot 35 jaar aangeraden eerst schulden af te lossen, terwijl 55-plussers wellicht hun spaargeld geleidelijk kunnen gaan opmaken.

'Sparen voor later en nu!' van Hanneke van Veen en Rob van Eeden is verschenen bij uitgeverij Spectrum

Zie ook: dossier zakenboek