AMSTERDAM - De consument zal de dupe worden van een Europese belasting op banken. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in reactie op een uitgelekt ontwerp voor een Europese bankentaks.

''De belasting betekent extra lasten voor banken. Daarmee verklein je de ruimte voor kredietverlening en leg je de kosten uiteindelijk bij de consument'', aldus woordvoerder Bart van Leeuwen van de NVB maandag.

Het Institute of International Finance (IIF), de koepelorganisatie van banken, becijferde vorige week dat de reeks maatregelen om de bankensector te hervormen, waaronder een bankentaks, de wereldeconomie met 3 procent kan afzwakken de komende vijf jaar.

EU-top

Dit weekend lekten de ontwerpteksten uit voor de EU-top in Brussel later deze week. De regeringsleiders van de EU-lidstaten lijken bereid de heffing door te zetten, ook als er geen wereldwijde heffing komt. Tegelijk wordt gekeken hoe te voorkomen dat Europese banken er geen nadeel van ondervinden ten opzichte van de concurrenten buiten de EU.

Volgens de NVB is dat niet mogelijk. ''Je kan niet heffen en tegelijk een gelijk speelveld hebben'', aldus Van Leeuwen. De NVB wijst er ook op dat er onderlinge verdeeldheid is in de EU over de vorm van de heffing. ''Eerst zien, dan geloven.''