ESSEN - De Duitse warenhuisketen Karstadt wordt overgenomen door de private investeerder Nicolas Berggruen. Vakbond Verdi zei dinsdag opgelucht te zijn dat er na een jaar onzekerheid eindelijk overeenstemming is gekomen over de verkoop van Karstadt.

Maar er zitten nog adders onder het gras. Berggruen tekende dinsdag een overnamecontract met de curator, maar maakte een voorbehoud. Hij moet het nog eens worden met vastgoedonderneming Highstreet over de hoogte van de huur van de warenhuizen.

Highstreet was zelf ook gegadigde om Karstadt over te nemen. Bovendien moet het Bundeskartellamt de transactie goedkeuren.

Karstadt

Karstadt heeft 120 filialen in Duitsland, waar ongeveer 25.000 mensen werken. Volgend jaar bestaat Karstadt 130 jaar. Tot de keten behoort ook het beroemde KaDeWe in Berlijn - een van de grootste warenhuizen in Europa.

Karstadt, dat nu van de hand gedaan wordt door de groep Arcandor, ging vorig jaar failliet en moest toen dertien warenhuizen van de hand doen.

Berggruen

De 48-jarige Berggruen moest het opnemen tegen investeringsfonds Triton en de Amerikaanse bank Goldman Sachs, die via haar vastgoedtak Highstreet de warenhuizengroep wilde kopen.

Het vermogen van Berggruen wordt geschat op 1,8 miljard dollar. Berggruen is kunstverzamelaar en heeft daarnaast veel vastgoed in zijn bezit, zoals een hotelketen in India en kantoorgebouwen in Shanghai.

Zijn vader was de joodse journalist, kunstverzamelaar en mecenas Heinz Berggruen. De kunstverzameling die hij aanlegde, met onder meer werken van Pablo Picasso en Henri Matisse, is vandaag de dag nog altijd te zien in het Museum Berggruen in Berlijn.