LUXEMBURG - Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën is er voorstander van om de EU-landen te verplichten regels voor een goed begrotingsbeleid in nationale wetten op te nemen. Hij heeft hiervoor een lans gebroken tijdens beraad met zijn EU-collega's in Luxemburg, zei hij dinsdag.

Het voorstel, dat eerder door De Nederlandsche Bank is geopperd, lijkt op een maatregel die Duitsland al in praktijk heeft gebracht. Het grootste EU-land heeft grondwettelijk vastgelegd dat er in de toekomst geen begrotingstekort meer mag bestaan.

De EU-ministers zijn het volgens De Jager op hoofdlijnen eens dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat lidstaten een janboel maken van hun begrotingsbeleid. De Jager heeft wil dat wordt uitgezocht of EU-landen die de begrotingsregels aan hun laars lappen automatisch kunnen worden bestraft.

Over het aanscherpen van het toezicht op de EU-begrotingsregels wordt gesproken in een werkgroep onder leiding van EU-president Herman Van Rompuy, die in het najaar conclusies moeten trekken. Alle ministers van Financiën zitten in deze werkgroep.