AMSTERDAM - Producent van consumentengoederen Unilever schrapt 95 banen bij de fabriek in Oss. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten bij deze reorganisatie, liet Unilever dinsdag weten. Het concern voert de reorganisatie door om de kosten te verlagen.

''Unilever moet concurrerend blijven en dat betekent dat wij producten moeten maken die nog betaalbaar zijn voor onze klanten en tegelijkertijd moeten we winstgevend zijn'', aldus een woordvoerster van het concern. ''Ingrijpen in deze fabriek is onvermijdelijk om er voor de toekomst een winstgevende fabriek van te maken.''

De marges in de soep-, saus- en vleesproducten staan al ''geruime tijd'' onder druk. Hoeveel kosten Unilever gaat besparen met deze reorganisatie, wilde de woordvoerster niet zeggen. ''Deze stap is nodig om de marges gezond te maken.''

Soep

Unilever heeft nu twee productielijnen voor soep-in-zak, een in Polen en een in Oss. Die worden samengevoegd in Polen. In Oss wordt de sausproductie, die momenteel deels in Italië plaatsvindt, ineengeschoven.

Unilever investeert de komende twee jaar 10 miljoen euro in het optimaliseren van de infrastructuur en de productielijnen in Oss. Er is ''geen enkele sprake'' van sluiting van de fabriek, benadrukte de woordvoerster. ''We willen er een gezonde moderne fabriek van maken.''

Reorganisatie

In 2007 kondigde Unilever in het kader van een wereldwijde reorganisatie de sluiting aan van drie Nederlandse fabrieken, in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht. Daardoor gingen toen 474 banen verloren.

In totaal werken er 450 medewerkers bij de fabriek in Oss, waar onder meer de beroemde Unoxworst en de Knorrsoepen vandaan komen. Het concern verwacht de eerste helft van de ontslagen halverwege 2011 te hebben afgerond, als de soep-in-zakproductie naar Polen verhuist.

Voor de fabrieken in Rotterdam, waar onder meer margarine wordt gemaakt, en in Hellendoorn, waar ijs wordt geproduceerd, verandert er niets. ''Er is geen andere reorganisatie in Nederland in de planning'', aldus de woordvoerster.