AMSTERDAM - Mensen geven nog steeds 'verbazingwekkend makkelijk' 50.000 euro of meer aan dubieuze grondbeleggers. "Het zijn vaak dezelfde verkoopjongens die eerder werkten voor Palm Invest en andere dubieuze beleggers," zegt voormalig advocaat Dion Bartels tegenover NUzakelijk.

Bartels vertegenwoordigde honderden gedupeerden van het malafide beleggingsfonds Palm Invest, totdat hij in november vorig jaar voor onbepaalde tijd werd geschorst als advocaat. Zijn Utrechtse advocatenkantoor zou de financiën niet op orde zou hebben, en Bartels wierf volgens de Raad voor Discipline te agressief fraudegedupeerden.

Vanaf de zijlijn (hij is momenteel meubelverkoper, schrijver en spreker) volgt Bartels de recente ontwikkelingen op beleggingsgebied. "Het valt mij op dat het makkelijker is om 50.000 euro los te peuteren voor een 'mooi' project met een hoog rendement, dan 5.000 euro voor lening aan een vriend", zegt hij aan de telefoon.

"Dubai leerde ons dat beleggen in een ver land onverstandig kan zijn. Maar een reeks nieuwe grondbeleggers speelt nu in op een gevoel van schijnveiligheid bij beleggingen in Nederlandse grond."

Rendement

Grondbeleggers als Grondgedachte en Investerra speculeren op een waardevermeerdering, omdat de grond die ze verkopen een nieuwe bestemming zou krijgen, bijvoorbeeld een bedrijventerrein of woonwijk. Consumenten krijgen een hoog rendement voorgespiegeld, maar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde vorige maand dat het in de meeste gevallen zeer onwaarschijnlijk is dat dergelijke rendementen worden gehaald.

De financiële waakhond is verder tandeloos, aangezien de grondbeleggers geen vergunning hoeven te hebben zolang zij investeringen van 50.000 euro of meer aanbieden. Bartels ziet parallellen met Palm Invest, Golden Sun, Easy Life en andere omstreden beleggers.

Suckerlists

"Het zijn vaak dezelfde verkoopjongens, dezelfde callcenters en dezelfde 'suckerlists' die rondgaan." 'Suckerlists' zijn lijsten met potentiële particuliere investeerders die door de 'verkoopjongens' worden verleid tot het opentrekken van hun portemonnee.

"Het leger van telefonische verkopers verhuurt zich, en het maakt ze niet uit wat ze verkopen", stelt Bartels.

Veilig

Grondgedachte noemt grondbeleggingen "in deze tijd een van de weinige zinvolle en veilige beleggingen", aangezien volgens hem de vraag stijgt en het aanbod daalt en bovendien eindig is. Een woordvoerder van Investerra vindt dat 'een man met de reputatie van Dion Bartels' met terughoudendheid bekeken moet worden.

Hij heeft volgens de zegsman "rücksichtslos partijen beschadigd met ongefundeerde uitlatingen". Particuliere beleggers hebben volgens hem de grondmarkt ontdekt als 'veilige en tastbare' vorm van beleggen.

't Gooi

De zaak Palm Invest laat Bartels niet los. "Ik kom de heren verdachten nog regelmatig tegen in 't Gooi." Op zijn initiatief troffen de hoofdverdachten, Remco V. en Danny K., vorig jaar een schikking met een grote groep gedupeerden.

De verdachten zouden drie jaar lang 1 miljoen euro inlossen om een deel van het door hun aan privézaken gespendeerde beleggingskapitaal te compenseren. Die regeling ging afgelopen maart in. "Maar nu zij in hoger beroep zijn gegaan, betwijfel ik dat die afspraak nog stand houdt," aldus Bartels.

V. en K. zijn in afwachting van het hoger beroep, dat waarschijnlijk pas begin 2012 plaatsvindt, op vrije voeten.

Film

Bartels zegt inmiddels te zijn begonnen met een vervolg op zijn eerste boek over de zaak, 'Palm Invest'. Daarnaast zijn volgens hem twee producenten geïnteresseerd in de filmrechten van het beleggingsdrama.

Hoe het verhaal eindigt, weet Bartels nog niet. "Het wordt een veroordeling, een terugbetaling of een open einde."