PARIJS - Jerome Kerviel, de man die speculeerde met miljarden euro's bij de Franse bank Société Générale, hangt een straf van vijf jaar boven het hoofd in een proces dat dinsdag in Parijs begint.

Zijn voormalige werkgever maakte in januari 2008 bekend dat Kerviel op eigen houtje gegokt had met ongeveer 50 miljard euro. De bank zou daardoor voor 4,9 miljard euro zijn opgelicht.

De nu 33-jarige Kerviel daarentegen heeft een heel andere lezing. Hij heeft de topadvocaat Olivier Metzner in de arm genomen en die heeft al aangekondigd dat hij kan bewijzen dat de superieuren van Kerviel wisten waar die mee bezig was.

Zondebok

Kerviel ziet zichzelf als zondebok. Handelaren die voor de bank miljardenwinsten binnenhaalden, zouden de omvang van hun transacties hebben verhuld en hun bazen zouden een oogje hebben dichtgeknepen, zolang de winsten binnenstroomden.

De advocaat van de bank, Jean Veil, schildert Kerviel af als een onbetrouwbaar sujet, dat de bank voor de gek gehouden heeft. Kerviel op zijn beurt beschuldigt de bank ervan dat die willens en wetens een dolgedraaid systeem in stand hield, waarbij gegokt werd met miljarden.

Incident

Het proces wordt met grote belangstelling gevolgd. Centraal staat de vraag of het bij het nemen van onverantwoorde risico's door Frankrijks derde bank ging om een incident of om een dagelijkse gang van zaken.

Als Kerviel schuldig wordt bevonden, kan hij een flinke schadeclaim verwachten, niet alleen wegens het verlies op de transacties, maar ook wegens de deuk die het imago van de bank heeft opgelopen.