AMSTERDAM - Brazilië, India en China (de BIC-landen) ontwikkelen zich de komende vijf jaar tot wereldspelers in hoogwaardige industrieën waarin de Verenigde Staten en Europa tot dusver de toon aangeven.

Dat leidt kredietverzekeraar Euler Hermes maandag af uit eigen onderzoek. In de bouw, transportsector, ICT, farmacie en chemie verwacht Euler Hermes de komende vijf tot tien jaar een hevige concurrentie vanuit deze opkomende landen.

De komende vijf jaar zullen de BIC-landen zich vooral op elkaars sterk groeiende binnenlandse markten richten om tot bloei te komen. Daarna zullen ze de stap naar Noord-Amerika en Europa maken, denkt Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes.

Olympische Spelen

De kredietverzekeraar voorspelt dat de jaarlijkse bouwbestedingen in China rond 2015 die van de VS zullen overstijgen. Voor hoogwaardige, grootschalige bouw zijn de Olympische Spelen, de World Expo en de Asian Games belangrijke gangmakers.

In Brazilië wordt eveneens een sterke groei in de bouw verwacht als gevolg van het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Het aandeel van de BIC-landen in de wereldwijde bouwbestedingen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd en die ontwikkeling zal de komende tien jaar verder doorzetten.