AMSTERDAM – De Duitse regering gaat tot 2014 voor ongeveer 80 miljard euro bezuinigen, om de “financiële toekomst veilig te stellen”.

Dat kondigde bondskanselier Angela Merkel maandag aan na een twee dagen durend overleg, zo meldt Dnews.de.

De bezuinigingen zijn beduidend forser dan verwacht. Media speculeerden eerder op maatregelen die in totaal circa 50 miljard euro aan besparingen zouden opleveren in de periode tot 2016.

De Duitse regering wil volgend jaar ongeveer 11,2 miljard euro bezuinigen. In 2012 zouden de maatregelen dan 19,1 miljard euro moeten opleveren en in de daaropvolgende jaren de rest.

Begrotingstekort

De regering van CDU/CSU en FDP wil het begrotingstekort van de grootste economie van Europa in 2013 weer onder de 3 procent hebben. Daarmee voldoet Duitsland dan weer aan de Europese begrotingsregels. Dit jaar komt het tekort waarschijnlijk uit op ruim 5 procent.

De regering wil onder andere snijden in de sociale zekerheid. Verder wordt het aantal federale ambtenaren fors teruggebracht en kijkt het ministerie van Defensie of er bij de strijdkrachten 40.000 man personeel geschrapt kan worden.

Heffing

De regering wil door diverse heffingen ook meer geld binnenhalen. Een belasting op de winst van kerncentrales en een milieuheffing op binnenlandse vluchten moeten 2,3 miljard euro opleveren. In 2012 wil de regering financiële transacties belasten en zo 2 miljard extra inkomsten binnenhalen.

Zij is niet van plan de inkomstenbelasting te verhogen, of andere belastingen die alle burgers raken.

Het is het grootste pakket bezuinigingsmaatregelen uit de geschiedenis van de Duitse bondsrepubliek. Merkel sprak van een ''eenmalige krachttoer''. Zij gaat ervan uit dat het gaat lukken.