Hard werken is goed, maar zonder af en toe te kijken of je nog op koers ligt is de inspanning zelden rendabel. Daarom is het belangrijk om af en toe in je overvolle agenda “niks” te plannen.

We zitten allemaal vol goede plannen en stuiven met veel energie weg om die plannen te verwezenlijken. Maar is al die energie wel goed besteed? Redelijke vraag, die ik mezelf ook veel te weinig stel. Daarom bekruipt me regelmatig het gevoel dat ik niet efficiënt bezig ben om mijn doelen te bereiken.

Op het moment dat ik iets ga doen, lijkt het altijd belangrijk. Als ik terug kijk blijkt dat veel te vaak niet zo te zijn. Gevalletje “Urgent”, maar niet “Belangrijk”, voor de time management adepten onder ons.

Gênant

Het ironische is dat ik me vaak wel de stress herinner die ik heb gehad om iets af te krijgen, maar niet meer waar het ook al weer om ging. Een dubieuze situatie. Zo herinner ik me wel dat ik daags na de bevalling van mijn oudste dochter iets heel belangrijks ging doen voor mijn toenmalige werkgever en dat mijn vrouw me dat –terecht- niet in dank afnam. Waar het om ging? Al sla je me dood.

Gênant was ook die keer dat ik tijdens een kerstdiner om de haverklap naar boven ging voor een conference call en de gasten die ik had uitgenodigd alleen liet. Ik weet nog goed dat het overleg in het Engels moest, maar ook hier weet ik echt niet meer waar het over ging.

Tijd voor jezelf

De truc is om regelmatig afstand te nemen van je werk en na te gaan of je nog op koers ligt. Even een peiling nemen en naar de horizon turen. Dat doe ik sinds een paar jaar bewust en het bevalt me prima.

Mijn plaats-van-rust is een vakantiehuisje in Tsjechië. Daar ga ik heen met een stapel boeken en een maagdelijk leeg kladblok. Mijn laptop gaat mee, maar de dongel niet. Internet heeft namelijk de nare eigenschap om je bereikbaar te maken en dat helpt niet mee om tot rust te komen. Daarom zet ik ook alleen mijn telefoon aan na 19.00 uur, wel bereikbaar voor mijn gezin en niet voor zakelijke bellers.

Nog een extragratis tip: de voicemail van je telefoon heeft ook een “out-of-office” modus. Dat betekent dat je wel een afwezigheidbericht kunt aanzetten, maar dat de bellers geen boodschap kunnen achterlaten. Probeer het maar eens, deze optie is echt een genot!

Plan “niks”

Mijn advies is om minimaal één keer per jaar, maar liever vaker, een weekje in retraite te gaan. Plan dat ook ruim van te voren in je agenda onder het kopje: “niks”. Kijk er naar uit en geniet ervan als het er tijd voor is. Neem de tijd. Ga lekker lezen, voor je uit te staren, of een wandeling te maken in de natuur.

Geloof me, je komt bruisend terug en kan de wereld weer aan. Maar het belangrijkste winstpunt is dat je weer weet waar je ook al weer heen ging en *dat* is de enige manier om daar ook te komen!

Robert Mekking is zelfstandig organisatieadviseur. Volg Robert op www.twitter.com/robertmekking