AMSTERDAM – Het WK Voetbal, dat aan het eind van deze week losbarst, zou wel eens problemen voor bedrijfsnetwerken kunnen gaan opleveren.

Veel wedstrijden vinden onder werktijd plaats, zodat werknemers deze waarschijnlijk via live streaming op hun kantoor-pc gaan volgen. Daarvoor waarschuwt Easynet Global Services, een IT-bedrijf dat actief is op de zakelijke markt.

Het streamen van een wedstrijd op een pc neemt zoveel bandbreedte in beslag dat dit nadelige gevolgen kan hebben voor het functioneren van bijvoorbeeld e-mail, applicaties en websystemen. Deze kunnen in het ergste geval zelfs crashen.

De meeste bedrijfsnetwerken hebben een maximale capaciteit van 100Mbps. De helft daarvan wordt gebruikt door het dagelijkse dataverkeer. Dit zou volgens de IT-dienstverlener betekenen dat het netwerk al overbelast raakt als 30 personeelsleden de wedstrijd online bekijken.

Denemarken

De grootste problemen zouden in Nederland wel eens kunnen optreden tijdens de eerste wedstrijd van Oranje, dat op maandag 14 juni om 13.30 uur tegen Denemarken speelt.

Om problemen te voorkomen, kunnen bedrijven een televisie installeren om het personeel te laten kijken of tijdelijk flexibelere werktijden toestaan.

Blokkeren

Andere mogelijkheden vormen het blokkeren van de toegang tot websites met videostreams en afspraken met de netwerkprovider om prioriteit te geven aan zakelijk dataverkeer. Ook is het handig als ondernemingen een noodplan achter de hand hebben in het geval van netwerkstoringen.

Omdat bijna iedere Europese zender wedstrijden live streamt via zijn website, zou het WK van 2010 wel eens het meest online georiënteerde toernooi kunnen worden dat ooit gespeeld is, verwacht Easynet Global Services.