BERLIJN - De internationale luchtvaartsector zal dit jaar toch een winst van in totaal 2,5 miljard dollar boeken (2,1 miljard euro). Dat voorspelde de luchtvaarorganisatie IATA maandag.

In maart zei IATA nog een verlies van 2,8 miljard dollar te verwachten. Europese luchtvaartmaatschappijen blijven echter ook in deze nieuwe voorspelling in de rode cijfers in 2010.

Volgens IATA herstelt de wereldeconomie zich veel sneller van de financiële crisis dan verwacht. De luchtvaartmaatschappijen zullen daarbij sterk profiteren van het herstel van het vervoer.

Natuurrampen

De Europese luchtvaartsector blijft echter kampen met ''een stagnerende economie, stakingen, natuurrampen en een valutacrisis'', aldus IATA. Daardoor komt 'Europa' in 2010 uit op een verlies van 2,8 miljard dollar (ruim 2,3 miljard euro).

In maart ging de prognose van IATA nog uit van een verlies van 2,2 miljard dollar. Dat was echter voor de uitbarsting van de IJslandse vulkaan, waardoor een groot deel van het Europese luchtvaartverkeer in april en mei enkele dagen werd stilgelegd.

De grootste winstgroei wordt verwacht in Azië (2,2 miljard dollar) en Noord-Amerika (1,9 miljard dollar).