BERLIJN - De Duitse regering presenteert naar verwachting maandagmiddag het grootste pakket bezuinigingsmaatregelen uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Volgens diverse media zijn regeringspartijen CDU/CSU en FDP het eens over maatregelen die in totaal circa 50 miljard euro aan besparingen moeten opleveren in de periode tot 2016.

De regering wil het overheidstekort van de grootste economie van Europa in de komende vijf jaar terugdringen tot minder dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee zou Duitsland weer voldoen aan de Europese begrotingsregels.

Eind vorig jaar voorspelde minister van Financiën Wolfgang Schäuble dat het Duitse tekort in 2010 waarschijnlijk stijgt tot ruim 5 procent van het bbp.

Leger

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zal onder meer fors worden gesneden in de sociale zekerheid en de omvang van het leger. Ambtenaren moeten daarnaast rekening houden met een loonsverlaging van 2,5 procent in 2011.

Volgens de krant blijkt uit documenten onder meer dat de regering de werkloosheidsuitkeringen afhankelijk wil maken van de financiële draagkracht van de aanvrager. Daarmee zou in het eerste jaar al 2 miljard euro worden bespaard, aldus ingewijden.

Daarnaast zouden 40.000 van de 190.000 arbeidsplaatsen verdwijnen in het leger en wordt het ambtenarenapparaat in de periode tot 2014 met tienduizend personen ingekrompen.

Banken

Om de inkomsten op te krikken wil de regering van bondskanselier Angela Merkel een speciale belasting op banken invoeren, ook als andere grote landen daar uiteindelijk van afzien, stelt de Britse krant.

Die heffing moet in 2012 van kracht worden en zal naar schatting 1,2 miljard euro per jaar in het laatje brengen. Een belasting op de nucleaire industrie moet tweemaal zoveel opleveren. Die opbrengsten zijn bedoeld om te investeren in de ontwikkeling van duurzame energie.