NOORDWIJK - CDA-leider Jan Peter Balkenende noemt het ,,een kunstje'' om als politieke partij bij berekeningen naar de gevolgen voor de koopkracht goed uit de bus te komen.

In het RTL-programma Business Class wees Balkenende er zondag op dat partijen als de PvdA tekorten bij de overheidsfinanciën de komende jaren laten bestaan.

''Ja, zo kan ik het ook. Dat is potverteren'', aldus de CDA-lijsttrekker. Volgens hem betalen volgende generaties ''het gelag'' van dit soort beleid.

Linkse partijen

Balkenende reageerde op berekeningen van onderzoeksbureau Nyfer in opdracht van de Volkskrant. Daaruit kwam zaterdag naar voren dat de koopkracht bij plannen van linkse partijen stijgt en bij rechtse partijen gemiddeld daalt.

PvdA'er Ronald Plasterk stelde zondag in een reactie dat het geen kunstje is maar een keuze. Volgens de oud-minister van Onderwijs kun je de koopkracht van gewone gezinnen op peil houden als je banken en topinkomens een extra bijdrage vraagt en ook de hypotheekrenteaftrek hervormt.

''Balkenende maakt die drie keuzes niet en legt de rekening neer bij gewone gezinnen'', aldus Plasterk.

D66

D66-leider Alexander Pechtold laakt het onderzoek. Zijn partij kwam daarin slecht uit de bus. Een onderzoeker van het bureau heeft inmiddels tegenover D66 toegegeven dat er in het nadeel van de partij een foutje is gemaakt met de berekening van premies. Ook bij de uitkomsten van het CDA is iets gecorrigeerd.

In een weblog zondag geeft Pechtold ook af op de Volkskrant. De redactie nam volgens hem een tweederangs onderzoeksbureau in de arm en heeft zelf niet genoeg deskundigheid in huis om te zien dat de cijfers niet kloppen.

''Wie was er allemaal zo 'triggerhappy' om met een mooie opening de PvdA nog even een kontje te geven een paar dagen voor de verkiezingen?'' stelt Pechtold. Volgens D66 komt de PvdA er bovendien onterecht te gunstig vanaf.

Rectificatie

De Volkskrant heeft de berichtgeving zondag op zijn website gerectificeerd. Ook plaatst de krant maandagochtend een nieuw artikel op de voorpagina, stelt hoofdredacteur Pieter Broertjes zondag. ''We zijn blind gevaren op Nyfer'', erkent hij. ''Maar de deskundigen hebben een paar fouten gemaakt.''

Hij beklemtoont wel dat het verschil tussen de eerste berichtgeving en het nieuwe artikel ''geen verschil tussen dag en nacht is. Ik snap wel dat de dames en heren van de politiek in deze dagen voor de verkiezingen flink spinnen. Maar het is niet zo dat de eerste resultaten van Nyfer nu volledig op de kop komen te staan.''