AMSTERDAM - Nouriel Roubini verwacht dat de eurozone een periode van nul procent economische groei of zelfs krimp ingaat. Roubini wist eerder de Amerikaanse huizencrisis juist te voorspellen. Ook in de Verenigde Staten zullen er opnieuw problemen ontstaan.

Dat zegt de Amerikaanse econoom, die ook wel bekendstaat als Dr. Doom, in een interview met de Zwiterse krant Tages-Anzeiger waar Reuters over bericht.

"Ook al is een groei van nul procent officieel geen recessie, zal het wel zo voelen. Griekenland was nog maar het topje van de ijsberg. En de Amerikanen zullen ook tegen een muur oplopen als ze op deze voet doorgaan."

Dilemma

Overheden staan voor een hels dilemma, zegt Roubini. Als ze te rigoureus bezuinigen zal de vraag en daardoor de kans op herstel afnemen, maar als ze wachten moeten ze kampen met enorme rentelasten en een hoge inflatie. "Je bent de pineut als je spaart en je bent de pineut als je dat niet doet."

Volgens Roubini is het alleen mogelijk deze vicieuze cirkel te doorbreken als de overheden met een geloofwaardig plan komen om hun begroting op de middellange termijn te herstellen.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier