BUSAN - De G20, de groep van meest toonaangevende economieën, is het deze week niet eens geworden over de invoering van een bankenbelasting. Hierdoor zouden banken gedwongen zijn om mee te betalen aan de kosten van de financiële crisis.

De G20 beëindigde zaterdag een tweedaagse vergadering in Zuid-Korea in de aanloop naar een top eind deze maand.

Beslissing

De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) is een van de grootste pleitbezorgers van de bankenheffing. Hij drong er zaterdag op aan dat de G20 op de top eind juni in Canada een beslissing neemt over de belasting.

''En als het niet lukt op wereldniveau, dan lossen we het wel in Europa op'', zei Schäuble.

Steun

Ook Nederland vindt dat de financiële sector moet betalen voor de steun die het bankwezen heeft gekregen. Volgens minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken moet daarbij wel rekening worden gehouden met de continuïteit van de kredietverlening en de concurrentiepositie.

Van der Hoeven nam de afgelopen dagen minister Jan Kees de Jager van Financiën waar in Zuid-Korea. Zij benadrukte dat het belangrijk is om op wereldniveau economisch herstel na te streven, omdat bezuinigingen, hervormingen en stimuleringsmaatregelen in het ene land hun weerslag hebben in andere landen.

''Je kunt dus niet gezellig achter de dijken zelf naar oplossingen zoeken'', zei de minister.