BOEDAPEST - Uitspraken van Hongaarse overheidsfunctionarissen eerder deze week dat het land niet ver verwijderd zou zijn van een 'crisis-Griekse stijl' zijn ''overdreven'' en ''ongelukkig'' gekozen. Dat zei topambtenaar Mihaly Varga zaterdag tijdens een persconferentie.

''Iedere vergelijking met landen met een veel hoger kredietrisico is hoogst ongelukkig. Op zo'n manier ontstaat er geen goed beeld van Hongarije'', zei Varga op de vraag of Hongarije nou wel of niet dicht tegen een crisis aan zit.

Varga is voorzitter van een overheidscomité dat zich bezighoudt met de staatsfinanciën. Hij wilde niet ingaan op specifieke details uit de Rijksbegroting. Ook wilde hij niet zeggen hoe hoog zijn comité een overheidstekort in 2010 inschat.

Precair

Ook al is de situatie in Hongarije volgens Varga niet zo precair als in Griekenland, net als veel andere Europes landen moet Hongarije de komende tijd wel gaan bezuinigen.

De Hongaarse overheid streeft na om de afspraken met internationale kredietverstrekkers na te komen, zei Varga. Afgesproken is om de krimp van het bbp (bruto binnenlands product) te beperken tot 3,8 procent. ''We moeten zo snel mogelijk een actieplan opstellen, zodat we de bezuinigingsdoelstelling kunnen behalen'', zei Varga.

Volgens Varga is het huidige budget van Hongarije niet realistisch. Zonder wijzigingen van de overheidsbegroting zou het niet mogelijk zijn om te voldoen aan de bezuinigingsdoelstelingen.