Brazilië is één van de zogeheten BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Landen die de komende decennia economisch wel eens leidend zouden kunnen worden. Brazilië springt er dan nog extra uit als kansrijke belegging.

Door Peter Cordes | Wijk & van Oostveen, in samenwerking met Belegger.nl

In 2009 behaalde de Braziliaanse beursindex Bovespa een rendement van rond de 83 procent. Omgerekend naar VS-dollars was het rendement zelfs nog beter, 145 procent. Dat komt doordat de Braziliaanse real in 2009 steeg ten opzichte van de dollar.

Erg positief voor het land is de aanwezigheid van grondstoffen als olie. De nationale oliemaatschappij Petrobrás ontwikkelt zich ook steeds meer tot een technologisch hoogwaardig bedrijf. Inmiddels is Petrobrás in staat de omvangrijke olievoorraden die voor de kust van Brazilië gevonden zijn ook daadwerkelijk te winnen.

Middenklasse

Verder is de opkomst van de middenklasse gunstig voor het land. Het maakt de economie minder gevoelig voor schokken van buitenaf. Bovendien vermindert daarmee de afhankelijkheid van grondstoffen en energie.

Weliswaar blijven oliegigant Petrobrás en mijnbouwer Vale wel belangrijke hoekstenen van de Bovespa-index. Maar ook andere Braziliaanse bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de stijgende binnenlandse vraag.

Voordelen Brazilië

Wanneer je Brazilië vergelijkt met andere BRIC-landen springen de politieke stabiliteit, het doordachte fiscale systeem en de gediversifieerde economie eruit. Ook de inflatie in Brazilië is binnen de perken. Als we aan Zuid-Amerika denken in economisch perspectief kan juist inflatie nog wel eens een schrikbeeld vormen.

Maar in Brazilië maken de beleidsmakers ernst met het in toom houden van de inflatie. De centrale bank is bijvoorbeeld heel serieus met haar inflatiedoelstelling van 4,5 procent voor dit jaar. Gunstig is ook dat de dollarreserves van Brazilië nu de schulden in dollars overtreffen.

WK en Olympische Spelen

De komende jaren kan de Braziliaanse economie ook een boost verwachten door het WK voetbal, dat in 2014 in het land zal worden gehouden, en de Olympische Spelen, die Brazilië als eerste Latijns-Amerikaanse land, in 2016, gaat organiseren.

Rio de Janeiro is de plaats waar de Spelen zullen worden gehouden. Beide evenementen zullen het imago van het land ook een flinke impuls geven.

Koerswinstverhouding van 11

Vooral de aandelenmarkt is aantrekkelijk in Brazilië. De koerswinstverhouding van de Bovespa is met circa 11 laag te noemen. De geweldige prestatie van de Braziliaanse beurs in 2009 heeft dus nog niet tot overwaardering geleid.

Een goede mogelijkheid om in één keer een gediversifieerde positie in de Braziliaanse aandelenmarkt op te bouwen, biedt de iShares MSCI Brazil, die op Euronext te koop is.

Peter Cordes is hoofd beleggingsadvies bij Wijk & van Oostveen.