DEN HAAG - De Belastingdienst en de FIOD zitten een aantal ''hele vermogende families'' op de hielen die jarenlang voor zeker tientallen miljoenen euro's belasting hebben ontweken via constructies op de Antillen. Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag.

Die rijke Nederlanders hebben geprobeerd voor 1 januari hun geld dat ze uit het zicht van de Belastingdienst op de Antillen hadden geparkeerd bij stichtingen en trusts veilig te stellen. In totaal gaat het om een vermogen van enkele tientallen miljarden euro's, en per geval om tientallen miljoenen euro's.

De Belastingdienst kan tot twaalf jaar terug belasting opeisen. Zwartspaarders die betrapt worden betalen een boete van maximaal 300 procent.

Paniek

De Jager zei vrijdag dat er op Curaçao de afgelopen maanden sprake was van ''paniek''. Namen van vermogende families die de belastingen hebben ontdoken, wilde hij niet noemen maar mogelijk komen die uit als het Openbaar Ministerie overgaat tot strafvervolging. ''De boetes van de Belastingdienst doen financieel veel meer pijn, maar het publiekelijk bekend worden is een veel grotere straf'', aldus de CDA-minister.

De Antillenroute werd begin dit jaar illegaal door een wetswijziging die het voor Nederlanders onmogelijk maakt om hun vermogen buiten het zicht van de fiscus te houden. Vervolgens bleek dat enige honderden van de Stichtingen Particulier Fonds nog voor de wetswijziging zijn ''leeggeschud'', aldus De Jager. Maar de fiscus wil nu weten waar het geld is gebleven.

Vrijdag werd ook duidelijk dat de Belastingdienst zwartspaarders op het spoor is die geld hadden bij 22 fondsen in Liechtenstein. De informatie is afkomstig van een cd-rom die Duitsland eerder aangekocht heeft.

Inkeer

Over een maand betalen mensen die tot inkeer komen en hun vermogen alsnog opbiechten een boete van 30 procent over de verschuldigde belasting, in plaats van 15 procent. Sinds begin dit jaar hebben ruim vijfhonderd inkeerders zich gemeld. In totaal is daarmee zo'n 180 miljoen euro opgespoord. In twintig gevallen ging het om een vermogen van meer dan 1 miljoen.

De meeste inkeerders hadden rekeningen in Zwitserland, België en Luxemburg. Vorig jaar werd voor ruim 2 miljard euro aan vermogen gemeld in het kader van de inkeerregeling.

De Jager stelde vrijdag dat de acties tegen zwartspaarders de schatkist op jaarbasis 250 miljoen euro aan extra inkomsten oplevert.