AMSTERDAM - Een Europese aanbeveling om winkeliers te verplichten om elk bankbiljet, inclusief die van 200 en 500 euro, te accepteren is afgewezen door de Nederlandse detailhandel en andere betrokken organisaties. Dat bericht De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag.

De Europese Commissie stuurde de aanbeveling in maart naar alle Europese landen. In Nederland geldt de afspraak dat winkels 'dure' biljetten mogen weigeren, mits ze dat duidelijk aangeven.

En dat blijft zo, wat betreft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een vertegenwoordiging van aanbieders en gebruikers in het betalingsverkeer waaronder de Consumentenbond, Koninklijke Horeca Nederland en MKB Nederland. DNB zit dat overleg voor.

"Als er buitenlanders in de winkels zijn, dan moeten winkeliers hier wel coulant mee omgaan", zegt een woordvoerder van DNB. "Maar het blijft de keuze van de winkelier om biljetten te weigeren."

Winkels vinden grote bedragen vaak niet veilig, onder meer door het risico op nepgeld. Daarnaast hebben zij ook het recht om contante betalingen af te ronden op 5 cent.