Juist als zzzp-er moet je ook de zelfdiscipline hebben om ’s avonds toch op tijd de deur van je bedrijf achter je te sluiten, en liefst ook in het (vrije) weekend. Er is tenslotte geen baas die het voor je doet.

Je gaat maar door, want juist al die bijkomende werkzaamheden zijn echte tijd- en energievreters. Als zelfstandige zonder personeel kun je tenslotte niets delegeren aan je personeel. En voordat je het weet, brand je zomaar af als ooit zo enthousiaste ondernemer.

Voor veel zzp-ers is het een van de grootste valkuilen: de balans vinden tussen werk en privé. Je moet nog even dit, je moet nog even dat: en voor je het weet is die vrije avond voorbij, of het luie weekend dat je eigenlijk in gedachten had. Om nog maar niet te spreken over alweer een verjaardag die je moest overslaan omdat je een deadline of zakelijke verplichtingen had.

Administratiealarm

Er liggen altijd gevaren op de loer, die een bedreiging zijn voor je vrije tijd. Aan het einde van de maand klinkt steevast het administratiealarm: je duikt in die overvolle schoenendoos met bonnetjes om alles keurig te ordenen, en zorgt er braaf voor dat je facturen en correspondentie netjes in de daarvoor bestemde mappen in je kast belanden. Overdag kom je daar helaas niet aan toe, dus offer je schoorvoetend je luie zaterdagochtend op.

Stapelspook

Je vecht dapper tegen het stapelspook, want op listige wijze verzamelen de diverse documenten zich razendsnel in wankele stapels op je bureau. Post, paperassen, printjes, vakbladen, interessante artikelen…

Daar moet op een gegeven moment toch echt iets mee gebeuren. Dus haal je even diep adem op een regenachtige zondagmiddag, haalt de daarvoor bestemde ordners voor de dag (en een vuilniszak) en gaat snel aan het sorteren en (en meestal vooral weggooien).

Fiscusfiasco

Ook wil je uiteraard een fiscusfiasco voorkomen met bijbehorende grimmige blauwe enveloppen. Je buigt je tot diep in de nacht over je BTW-aangifte en je aangifte inkomstenbelasting, zorgt dat je over je VAR-verklaring beschikt en alle fiscusformaliteiten in orde zijn.

Overdag kom je daar tenslotte amper aan toe met je agenda vol afspraken, opdrachten en een rinkelende telefoon. Op die regelrompslomp moet je tenslotte echt even concentreren.

Socialnetworkstress

Je wilt hip en bij de tijd zijn, dus als zzp-er 2.0 ben je alom op het internet vertegenwoordigd op de diverse social media. Maar ondertussen vraag je wanhopig af wat je dit uur weer voor interessants moet twitteren, wie je op Linkedin als interessant contact kunt toevoegen en waarmee je je website kunt actualiseren.

En passant check je ’s avonds laat nog even wat er op de diverse beroepsfora gebeurt waar je actief bent.

Netwerkneurose

Behalve op internet moet je toch ook echt IRL (in real life) je gezicht laten zien. Dat betekent dat je toch echt bij die populaire Open Coffee in de buurt moet zijn. Je moet ook gezellig borrelen bij allerlei netwerkbijeenkomsten om nieuwe contacten op te doen, en dus potentiële nieuwe klanten.

Dus hijs je je ijlings in een representatieve outfit, checkt of je genoeg visitekaartjes bij je hebt en netwerkt tijdens die netwerkavond het brood op de plank voor de komende maanden bij elkaar. Jammer dat het nou net je vaste sportavond was.

Schoonmaakschrikbeeld

Als het zonlicht op je beeldscherm schijnt, realiseer je je dat het beeld wel erg onscherp is met die stoflaag, en dat ook je bureau wel een fris lapje kan gebruiken. Je ziet beschaamd dat zich in je boekenkast en bij je printer fikse stofnesten hebben verzameld.

Door de lunches en diners die je steevast snel achter je bureau nuttigt, is je toetsenbord en de vloer onder je bureau bezaaid met kruimels. Je verlangt hartstochtelijk naar een voorvarende Mien Dobbelsteen die je te hulp schiet, maar beseft dat je toch zelf met een sopje aan de slag moet. Dus ga je – gewapend met je poetsemmer – morgen maar iets eerder naar kantoor.

Zzz-er

Er is dan ook één factor die veel aankomende en bestaande zzp-ers onderschatten: de factor zelfstandige in de term zzp-er. Natuurlijk: ondernemen is leuk! Je kiest voor je passie of iets waar je goed in bent. Je moet alleen wel alles zelf doen, ook de minder leuke en vooral tijdrovende klussen die bij het ondernemerschap horen.

Maar: er is geen eenmansbedrijf zonder de energieke eigenaar. Je wilt tenslotte niet jezelf kwijt raken en een zzz-er worden: een zelfstandige zonder zichzelf. Je bent zelf als zelfstandig ondernemer dan ook een van de belangrijkste aandachtspunten.

Dat betekent af en toe even op de rem trappen, je voet van het ondernemersgaspedaal afhalen en je batterijen weer opladen. Zonder jou geen florerend bedrijf, zonder jouw bedrijf geen inkomen…

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie, directeur van de Beauty Media Group en uitgever/hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Voor meer informatie: www.idb-communicatie.nl.