AMSTERDAM - Jan Wolter Wabeke, de ombudsman financiële dienstverlening, verwacht dat pensioenregelingen op pure beleggingsbasis op termijn verboden zullen worden.

Dat zei hij in een interview met pensioenmagazine Update van Zwitserleven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet donderdag weten dat de risico's bij zogeheten beschikbare premieregelingen aanzienlijk zijn en dat er reden is tot zorg.

Pensioenfondsen bieden dit soort regelingen slechts in zeer beperkte mate aan, maar verzekeraars doen dat ook. Bij een beschikbare premieregeling hangt de hoogte van het pensioen af van het bedrag dat op de leeftijd van 65 jaar is opgespaard met beleggingen.

Risico

Wabeke zei hierover: ''Pensioen moet duidelijk, voorspelbaar en zeker zijn. Als je al risico toestaat, dan alleen in de excedentsfeer, waarbij werknemers er in overleg met hun werkgever zelf voor kiezen om te beleggen voor de extra slagroom op de taart."

"Dit standpunt wordt in steeds bredere kring gedeeld, ook in politiek Den Haag. Ik houd er serieus rekening mee dat een pensioenregeling op pure beleggingsbasis in de komende jaren aan banden wordt gelegd of zelfs wordt verboden",' aldus Wabeke.

De AFM rapporteerde donderdag over het doorrekenen van beschikbare premieregelingen. De toezichthouder noemt de risico's aanzienlijk. Bovendien is de informatie over de kosten van de regeling onduidelijk en is de kwaliteit van de adviezen hierover onder de maat.