AMSTERDAM - De huurprijzen voor zogenaamde A1-winkellocaties zijn in het eerste kwartaal van dit jaar licht gestegen. De stijging is echter lager dan de inflatie.

Vastgoedbeheerder Jones Lang LaSalle maakte dat donderdag bekend in zijn periodieke Dutch Retail Market Bulletin.

De huurprijs van toplocaties lag in Amsterdam in het eerste kwartaal gemiddeld op 2.280 euro per vierkante meter per jaar. In Londen bedroeg de vergelijkbare huurprijs 7.795 euro per vierkante meter, in Parijs 7.500 euro en in Brussel 1.800 euro.

Sluiten

De ontwikkeling van de winkelmarkt in de grootste Nederlandse winkelsteden loopt in de pas met ontwikkelingen in andere grote Europese winkelsteden. Meer winkels moeten sluiten door de verminderde kooplust van consumenten als gevolg van de crisis. Het aanbod van winkelruimte blijft daardoor ruim en dat leidt weer tot druk op de huurprijzen.

Vooruitlopend op groeiende bestedingen van consumenten wordt tot het einde van 2011 een geringe jaarlijkse huurstijging van 2,8 procent verwacht.

Vooral toplocaties zoals de Amsterdamse Kalverstraat zijn in trek. De vraag naar winkelruimte buiten de toplocaties neemt echter af waardoor in die gebieden voor de rest van het jaar een daling van de huurprijzen wordt voorspeld.

Internationaal

Voor internationale detailhandelaren is de winkelmarkt in de grote Nederlandse steden minder aantrekkelijk dan in de rest van Europa. De belangrijkste reden is dat de inwonersaantallen in onze grote steden betrekkelijk laag zijn.

Verder is de beschikbaarheid van ruime winkels op toplocaties schaars. De eigenaren van winkelpanden zijn talrijk en versnipperd en daarmee is het moeizaam onderhandelen.

Jones Lang LaSalle stelt nadrukkelijk dat de Nederlandse huurwetten teveel bescherming bieden aan zittende winkeliers, waardoor er weinig doorstroming is. Variabele, omzetgerelateerde huurprijzen en afkoopsommen zouden daar volgens de vastgoedexperts verbetering in kunnen brengen.

Tiffany & Co

Niettemin heeft een handjevol nieuwe buitenlandse detailhandelsbedrijven het afgelopen jaar winkels in Nederland geopend, zoals de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co en de Deense modeketen Saint Tropez.

Internationale retailers die op korte termijn winkelvestigingen in Nederland overwegen, zijn het Amerikaanse Hollister, bekend van het kledingmerk Abercrombie & Fitch, en electronicafabrikant Apple.