AMSTERDAM - Bank of Scotland wil in Nederland per direct spaargeld ophalen zonder daarbij direct onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) te vallen.

Het is voor het eerst sinds het omvallen van Icesave dat een buitenlandse bank, buiten het Nederlandse depositogarantiestelsel om, de spaarmarkt in ons land op gaat.

In plaats daarvan zal Bank of Scotland, sinds 1999 in ons land actief als hypotheekverstrekker (met een uitstaand vermogen van 8 miljard euro), met het spaarproduct onder de Britse garantieregeling vallen. Dat betekent dat spaarders tot een bedrag van maximaal 50.000 Britse pond krijgen vergoed bij een eventueel faillissement van de bank.

Op dit moment is een Britse pond 1,19 euro waard. Mocht de pond minder waard worden dan de euro, dan blijft de maximale vergoeding volgens de bank 50.000 euro.

Onder het Nederlandse depositogarantiestelsel kunnen spaarders tot 100.000 euro claimen.

Bank of Scotland, niet te verwarren met Royal Bank of Scotland, biedt klanten een spaarrente van 2,4 procent. Het bankbedrijf is een onderdeel van de Britse financiële instelling Lloyds Banking Group.