MADRID - Na maandenlang onderhandelen moeten de sociale partners in Spanje over uiterlijk twee weken een plan op tafel hebben liggen over de hervorming van de arbeidsmarkt.

Als de partijen er op 16 juni nog niet uit zijn, gaat de regering zich met de maatregelen bemoeien. Dat zei minister-president José Zapatero woensdag in Madrid.

De regering heeft al een hervormingsplan voorbereid. De vakbonden hebben met een grote staking gedreigd, mocht de regering deze nieuwe regeling zonder instemming van de sociale partners gaan doorvoeren.

Ontslagrecht

Een twistpunt in de onderhandelingen is de versoepeling van het ontslagrecht. Werkgevers zijn voor, maar werknemers willen vasthouden aan de bestaande regeling. Nu krijgen werknemers tot 45 dagen loon per gewerkt jaar mee.

De regering heeft voorgesteld de regeling naar 33 dagen per gewerkt jaar terug te brengen op voorwaarde dat ondernemers meer banen scheppen.

Hervormingen

Spanje moet van het Internationaal Monetair Fonds radicale hervormingen doorvoeren om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en de torenhoge werkloosheid te bestrijden.

Eerder vond de regering dat de vakbonden en de werkgevers op 31 mei met een plan moesten komen, maar die deadline bleek niet haalbaar.

Zie ook: dossier eurocrisis