LEIDSCHENDAM - De Efteling was vorig jaar de best bezochte dagattractie van Nederland. Met vier miljoen bezoekers heeft het attractiepark in Kaatsheuvel zijn nummer 1-positie van 2008 geprolongeerd.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen publiceerde woensdag een lijst met de twintig best bezochte attractieparken, dierentuinen en musea.

2,8 miljoen mensen maakten in 2009 een rondvaart door de Amsterdamse grachten. Die attractie staat op nummer twee in de top twintig. Op plaats drie volgt attractiepark Slagharen. Met bijna 1,6 miljoen bezoekers is het park een nieuwkomer in de top vijf.

Burgers' Zoo

Diergaarde Blijdorp en Burgers’ Zoo zijn een plek gedaald naar plaats vier en vijf met respectievelijk bijna 1,6 miljoen en ruim 1,5 miljoen bezoekers. Het Van Gogh Museum staat op de zesde plaats. De top tien wordt afgesloten met Duinrell, Artis, Dierenpark Emmen en het Anne Frankhuis.

De top twintig bestaat uit vrijwel dezelfde namen als de lijst van 2008. Alleen Madame Tussauds op plaats twintig is nieuw. Het Sexmuseum, dat eveneens in Amsterdam staat, moest plaatsmaken voor het wassenbeeldenmuseum dat in 2009 ruim 550.000 bezoekers trok.