ARNHEM - TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, gaat de komende vijf tot zeven jaar zo'n 6 miljard euro investeren, 3 miljard in Nederland en 3 miljard in Duitsland.

Dat staat in het jaarverslag over 2009 dat het bedrijf woensdag heeft gepubliceerd. Het Nederlandse TenneT werd vorig jaar in Duitsland eigenaar van het hoogspanningsnet van energiegigant Eon.

Voor de financiering van de investeringen plaatste TenneT in 2010 voor 1,2 miljard aan Europese obligaties. Ook werd voor 500 miljoen euro aan achtergestelde obligaties uitgegeven. Daarnaast vraagt het de Staat om een half miljard.

De netbeheerder zag vorig jaar de netto-omzet met 18,7 procent toenemen tot 546, 6 miljoen euro. De winst steeg van 50,7 miljoen euro in 2008 tot 72,1 miljoen in 2009.

Positie

Overnames versterkten de positie van het bedrijf, stelt TenneT in het jaarverslag. Het nam niet alleen een deel van het Duitse hoogspanningsnet over, maar ook regionale transportnetten in Nederland.

Een van de grote investeringen van TenneT is de aanleg van twee nieuwe onderzeese hoogspanningskabels naar Noorwegen.

Kabel

De ene kabel komt van Nederland naar Noorwegen te lopen, de andere wordt vanuit Duitsland naar het noorden getrokken. Het bedrijf maakte de aanleg van de nieuwe kabels bekend tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan het Scandinavische land.

Daarnaast bereidt TenneT nieuwe verbindingen voor naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Denemarken.