DEN HAAG - Werkloze jongeren zijn niet geholpen met de Wet WIJ, vindt vakbond FNV Jong. De wet werd in 2009 ingevoerd en moet zorgen dat jongeren tot 27 jaar een opleiding volgen of aan het werk gaan.

Uit onderzoek dat de vakbond dinsdag presenteerde, blijkt dat nog geen 5 procent van de werkloze jongeren een leerwerkaanbod krijgt.

FNV Jong nam het onderzoek af onder vierduizend jongeren. De meerderheid weet niet wat te doen als zij werkloos raakt. De meesten blijken op hun spaargeld te teren of leven van een Wajong-uitkering.

Hulp

Veel jongeren weten volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de gemeente wel degelijk te vinden om hulp te vragen bij het vinden van werk.

Grote kritiekpunt aan de nieuwe wet is de administratieve rompslomp die hij met zich meebrengt. ''Deze wet had helemaal niet opgetuigd hoeven worden'', zei een VNG-woordvoerster. Volgens haar waren jongeren in de oude situatie, toen de leerwerkregeling nog onder de Wet werk en bijstand viel, net zo goed af.

De toeloop van werkloze jongeren is zelfs zo groot, dat sommige gemeenten extra middelen moeten inzetten. ''Dit kan ten koste gaan van de bemiddeling van andere werkzoekenden naar werk, zoals bijstandsmoeders of ouderen'', aldus de woordvoerster.

Lotte

De 26-jarige Lotte is bijna vijf maanden werkloos. ''Ik ging voor de Wet Wij naar het jongerenloket in mijn gemeente. Maar daar wilden ze mij niet helpen. Ik zou niet in aanmerking komen, omdat het inkomen van mijn vriend afdoende zou zijn. Toen ik er zelf mee aan de slag ging, bleek dat helemaal niet relevant te zijn; ik heb wel recht op een leerwerkplek.''

Het verhaal van Lotte staat volgens FNV Jong niet op zichzelf. De vakbond kent veel verhalen van jongeren die door de gemeente van het kastje naar de muur gestuurd zijn.

Juridisch

Lotte volgde een juridische opleiding en kent daardoor haar rechten beter dan menig andere jongere, waardoor zij de aanvraag voor de leerwerkplek uiteindelijk toch in gang heeft gezet.

Nederland telt op dit moment ruim 121.000 werkloze jongeren onder de 27 jaar, blijkt uit informatie van de vakbond. Van deze jongeren gaat ruim de helft niet naar school. Zes op de tien werkloze jongeren zit al meer dan een half jaar zonder baan. Voor een derde is dit zelfs meer dan een jaar.