WENEN/MAINZ - De topbestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn nog altijd verdeeld over het besluit om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Dat bleek maandag uit uitspraken van ECB-president Jean-Claude Trichet en zijn gedoodverfde opvolger Axel Weber, president van de Duitse centrale bank.

De ECB besloot begin mei om staatsschulden op te kopen, als bijdrage aan het steunplan voor de eurozone waarover Europese regeringsleiders datzelfde weekeinde besloten. Weber stemde tegen dat besluit en herhaalde zijn kritiek maandag.

Onafhankelijkheid

Volgens Weber tast het besluit de onafhankelijkheid van de bank aan. ''Er moet een helder onderscheid blijven tussen het monetaire beleid en het begrotingsbeleid'', stelde hij in een toespraak in Mainz.

Trichet verzekerde zijn toehoorders op een congres van centrale bankiers in Wenen daarentegen dat het besluit niets verandert aan de positie en het beleid van de ECB. ''Het bevestigt en ondersteunt onze verbondenheid aan prijsstabiliteit. We drukken geen geld bij.''

Zie ook: dossier eurocrisis