WENEN - De landen uit de eurozone moeten het toezicht op elkaars financiële situatie drastisch verbeteren, om te voorkomen dat de overheidstekorten in de toekomst weer uit de hand lopen. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet maandag.

''De regeringen in de eurozone moeten actief samenwerken aan een reuzesprong in de effectiviteit van het toezicht'', zei Trichet op een conferentie van centrale bankiers. ''Er moeten enorme verbeteringen worden gemaakt om slecht gedrag te voorkomen en om effectieve sancties op te leggen als er regels worden gebroken.''

Door de economische recessie zijn de overheidstekorten van veel Europese landen afgelopen jaar sterk gestegen, tot ver boven de grenzen die in de Europese begrotingsregels werden vastgesteld.

De onrust die hierover is ontstaan heeft de afgelopen maanden gezorgd voor een flinke waardedaling van de euro en dwong de ECB tot het opkopen van overheidsobligaties om de markten te kalmeren.

Plicht

Die maatregelen ontslaan overheden niet van de plicht om het huishoudboekje weer op orde te krijgen, waarschuwde Trichet. ''Onze maatregelen zijn geen vervanging voor de acties die nodig zijn om de diepere en meer fundamentele problemen aan te pakken'', stelde hij in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Volgens Trichet wijzen recente cijfers er wel op dat de economische groei in de eurozone, ondanks alle onrust op de financiële markten, in het tweede kwartaal hoger uitvalt dan eerder werd gedacht.

Zie ook: Dossier eurocrisis