Samen werken is leuk, maar net als in een langdurige persoonlijke relatie kan de klad er in komen. Daarom moet er soms stoom worden afgeblazen: leer je team daarom eens kennen onder spanning.

Afgelopen weekend ben ik samen met vrienden gaan wadzeilen. Heerlijk! Niet alleen vanwege het feit dat ik zeilen leuk vind, maar ook omdat het er op het laatst heftig aan toeging. Er is niets dat je zintuigen zo scherpt als windkracht 7 op het IJsselmeer.

Nu, een dag later, hebben we lekker kunnen napraten en ik merk dat onze relatie opgefrist is. We hebben een prachtig gespreksonderwerp op verjaardagen en je leert elkaar toch intensiever kennen dan –pak hem beet- in de Efteling. En dat voelt goed!

Pizza-project

Maar waarom zou je zo’n opfrisbeurt beperken tot relatie met privé kennissen? Het lijkt mij ook heerlijk om je collega’s te leren kennen op die manier. Niet dat dat niet af en toe al gebeurt. Iedereen die wel eens een pizza-project heeft gedaan (weinig tijd, lange dagen, naderende deadline, spanning, stress, en... pizza), kent het wel.

De mensen met wie je zo’n project hebt gedaan leer je beter kennen, je deelt een ervaring die je ook nooit meer vergeet. Zo’n project kost je gevoelsmatig een jaar van je leven en je hoeft elkaar voorlopig even niet meer te zien, maar het levert wel een band op die niet snel verdwijnt.

Afdelingsborrel

Nou ik er over nadenk, ook de uit de hand gelopen afdelingsborrel waar het hele bedrijf schande van spreekt, maar waar iedereen stiekem maar wat graag bij had willen zijn, zou wel eens een uiting van hetzelfde fenomeen kunnen zijn.

Namelijk de onbewuste wens om een diepere band te krijgen met de mensen waar je zo vaak mee samenwerkt. En het lijkt mij een gezonde wens. Je hoeft niet iedereen te mogen, maar wilt ze wel leren kennen. Toch?

Haaien

Natuurlijk is dat idee niet nieuw, veel bedrijven organiseren interessante uitjes met een ‘twist’, en ook de jaarlijkse bijdrage aan de Roparun, Alpe d’HuZes of SOS Kinderdorp zijn voorbeelden van inspirerende momenten met collega’s.

Ach, hoe het ook zij, ik heb ik mezelf voorgenomen om mijn team snel een keertje mee te nemen naar een spannende gelegenheid. Lekker zeilen op de Noordzee, of vissen op echte haaien. Dat lijkt me ook wel wat.

Robert Mekking is zelfstandig organisatieadviseur. Volg Robert op www.twitter.com/robertmekking.