AMSTERDAM - Laat werkgevers en werknemers allebei een euro extra per maand betalen als investering in de kinderopvang.

Dat voorstel doet FNV-voorzitter Agnes Jongerius maandagavond in een debat over kinderopvang. Een woordvoerster van de vakcentrale heeft een bericht hierover in Trouw bevestigd.

De maatregel levert 170 miljoen euro per jaar op. Met dat geld kan de kwaliteit van de opvang worden opgekrikt. Jongerius verwacht dat werkgevers en werknemers wel bereid zijn daarvoor een euro extra te betalen. Ook werknemers zonder kinderen moeten volgens haar voorstel meebetalen.

Arbeidsmarkt

Een euro extra is maar een kleine investering, aldus Jongerius. Zij wijst erop dat werkgevers baat hebben bij meer arbeidskrachten die meer uren willen werken. Kwalitatief goede kinderopvang kan ertoe bijdragen dat moeders besluiten meer te gaan werken.

Zij denkt dat ook werknemers wel een euro extra over hebben voor de toekomst van kinderen. Bovendien is een gezonde arbeidsmarkt voor iedereen van groot belang om de welvaart op peil te houden.

Werkgevers

''De euro van Agnes klinkt sympathiek, maar betekent wel een lastenverzwaring van 170 miljoen euro'', stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland in een reactie.

Ook de werkgevers zijn voor plannen de opvang te verbeteren. Maar zij zien liever dat het geld daarvoor wordt gevonden binnen het budget.