Terwijl Europa en de Verenigde Staten zuchten onder een torenhoge schuldenlast en beleggers in grote staat van verwarring brengen, zijn er ook werelddelen waar de financiële crisis allang voorbij lijkt.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl
 

Sterker nog, het land is officieel nooit in een recessie beland. De Australische centrale bank begon ruim een half jaar geleden met het inperken van het extra ruime monetaire beleid. In totaal is de rente nu zes maal verhoogd tot een niveau van 4,5 procent, waarmee het hoogste niveau sinds december 2008 is bereikt.

Australië is rijk aan grondstoffen en fungeert, vanwege de gunstige ligging, als voorraadschuur van Azië en dan vooral China. Afgelopen februari maakte de Australische mijnbouwer Resourcehouse bekend dat zij de komende twintig jaar China steenkool gaat leveren met een tegenwaarde van maar liefst 60 miljard Amerikaanse dollar. Het is het grootste exportcontract ooit gesloten door een Australische onderneming.

Financiële sector

Niet alleen de rol van grondstoffenleverancier, maar ook een veel gezondere financiële sector hebben het land geen windeieren gelegd. Als één van de maatregelen om de financiële crisis het hoofd te bieden gaf de Australische regering in de loop van 2008 garanties af voor spaartegoeden.

Op macroniveau wordt de onderbouwing gegeven dat het goed gaat met de Australische economie. Deze groeit dit jaar niet alleen met ongeveer 2 procent, maar door de stijging van het aantal nieuwe banen daalt de werkloosheid.

Voor volgend jaar en 2012 wordt nog eens een economische groei van respectievelijk 3,25 en 4 procent verwacht. De recent ontvangen order van 60 miljard zal mede door de aanleg van de mijn plus de benodigde infrastructuur, waaronder een spoorweg van honderden kilometers, nog eens tienduizenden banen opleveren.

Vertrouwen

Dat eerste is goed voor data als consumentenvertrouwen, consumentenbestedingen en het vertrouwen van ondernemers. De keerzijde van de medaille is dat de huizenprijzen eveneens fors oplopen. Daarom doet de Federal Reserve Bank of Australië er alles aan de oplopende inflatie in de hand te houden en de sterke stijging van de huizenprijs te beteugelen. Want was het niet de bubbel op de Amerikaanse huizenmarkt die wereldwijd nog steeds enorme problemen oplevert?

Zorgwekkend zijn eveneens de sterk toegenomen prijzen op de Chinese vastgoedmarkt. Om dergelijke doemscenario’s voor te zijn, kondigde de Australische regering onlangs aan 20.000 nieuwe woningen te realiseren.

Superlatieven lijken tekort te schieten en de relatief hoge effectieve rendementen op Australische staatsobligaties (5,42 procent voor tienjaars geld op moment van schrijven) lijken kansen te bieden voor defensieve beleggers. Hierbij zijn echter de nodige kritische kanttekeningen te plaatsen, waardoor naar mijn mening voorzichtigheid geboden is.

Door het grote verschil tussen bijvoorbeeld de Australische en de extreem lage Amerikaanse rente en Europa is het voor een aantal partijen interessant om ‘carry trades’ op te zetten. Hierbij wordt geld geleend in de regio met de lage rente om dat vervolgens te investeren in rentewaarden of aandelen in de lokale valuta van de regio waar men een hoger rendement denkt te kunnen behalen, in dit geval dus Australië. Als dergelijke posities onverhoopt moeten worden afgebouwd, zal dat kunnen zorgen voor druk op de Australische dollar.

Grondstoffen

Daarbij komt dat de Australische economie vorig jaar volop heeft kunnen profiteren van de fors gestegen grondstofprijzen. De kans dat dit jaar dat kunstje herhaald wordt, lijkt mij uitermate gering. Dat haalt direct een belangrijke steun onder een substantieel hogere koers van de Australische dollar weg, net als het gegeven dat het huidige begrotingstekort over twee jaar naar verwachting zal zijn omgebogen in een overschot.

Liever beleg ik in één van de goed gediversifieerde mijnbouwers die Australië rijk is, al lijkt het me verstandig eerst af te wachten hoe het voorstel van een winstbelasting van 40 procent voor mijnbouwbedrijven daadwerkelijk zal uitpakken. Down Under mag in deze onrustige tijden dan wel aantrekkelijk ogen, maar waak ervoor dat u er als belegger niet ‘down under’ gaat.