MADRID - De Spaanse overheid heeft de werkgevers en vakbonden in Spanje nog geen stap dichterbij elkaar weten te brengen in hun onderhandelingen over de hervorming van de arbeidsmarkt. Dat meldde de Spaanse krant El País zondag.

De overheid probeerde de sociale partners weer in gesprek te krijgen over de hervormingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën van Spanje op orde te krijgen en de torenhoge werkloosheid te bestrijden. De bonden en werkgevers hebben tot 31 mei de tijd om een akkoord te bereiken, anders neemt de regering eenzijdig maatregelen.

De partijen gingen zaterdag zonder akkoord uit elkaar. Voor zondag stonden volgens ingewijden geen nieuwe gesprekken gepland. De vakbonden dreigden vorige week met een algemene staking als de overheidsmaatregelen de belangen van werknemers schaden.

Bezuinigingen

Het Spaanse parlement stemde donderdag nipt in met een bezuinigingspakket van 15 miljard euro. Die overwinning lijkt de regering nog geen grotere populariteit op te leveren. Uit een opiniepeiling van de krant El Mundo bleek zondag dat oppositiepartij Partido Popular (PP) ruim 45 procent van de stemmen zou krijgen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De regerende Socialistische Partij kwam in de peiling niet verder dan 35 procent.

El Mundo verbaast zich vooral over het tempo waarin de partij van premier José Luis Zapatero, die de PP in maart 2008 nog met 3 procent versloeg, steun verliest. ''Het is alsof zijn hele plan ineens is geïmplodeerd en hij van zijn voetstuk is gevallen'', aldus de krant.

Verkiezingen

Veel Spanjaarden houden er rekening mee dat de omstreden bezuinigingsplannen de regering zullen dwingen vervroegde verkiezingen uit te schrijven. ''De regering zit niet alleen in een economische crisis, maar ook in een politieke crisis omdat er niet goed genoeg wordt bestuurd'', zei een Spaanse analist tegen persbureau Reuters. ''Ik denk dat er op enig moment vervroegde verkiezingen zullen komen.''

De socialisten kregen bij de vorige verkiezingen, in maart 2008, 3 procent meer stemmen dan de PP