De CO2-uistoot van de nieuwe auto’s die in Europa worden verkocht, daalt sneller dan verwacht. De eisen van de EU voor 2015 worden daardoor gemakkelijk bereikbaar.

De gemiddelde uitstoot van CO2 door nieuw verkochte auto’s daalt sneller dan verwacht. Dat meldt marktonderzoeksbureau Jato. In 2003 haalde nog 24 procent van de auto’s het gemiddelde van 130 gr/km. In 2007 was dat al veertig procent, in 2008 51 procent en in 2009 was dat al 69 procent. “Het laat zien hoe snel de auto-industrie op de veranderende regels reageert,” zegt Jato-baas David i Girolamo.


Gemiddeld stoot een in 2009 verkochte nieuwe auto in Europa 145,9 gram CO2 per kilometer uit. Daarmee is de grootste reductie in een jaar bereikt. Jato denkt dat de Europese regel, waarbij in 2015 een gemiddelde uitstoot voor nieuw verkochte auto’s van 130 gr/km wordt voorgeschreven, gemakkelijk haalbaar is.

Technologie

Jato wijt de snelle daling aan de efficiëntere technologieën, de economische crisis en de hoge brandstofprijzen. Daar komen nog eens gunstige belastingregels voor schone auto’s bovenop en bovendien zijn er in verschillende landen slooppremies geweest, die de verkoop van schone auto’s heeft gestimuleerd.