AMSTERDAM - De waarde van het 'merk Beatrix' benadert die van miljardenmerken zoals Heineken en Philips. Dat stelt de Amsterdamse vermogensbeheerder Wijs & van Oostveen vrijdag.

Het koningshuis levert Nederland jaarlijks 4 tot 5 miljard euro op, aldus de vermogensbeheerder. Eerder berekende een werkgroep onder leiding van oud-minister Gerrit Zalm dat het koningshuis jaarlijks 39 miljoen euro kost.

Volgens professor economie Harry van Dalen aan de universiteit van Tilburg stimuleert een monarchie de economie jaarlijks met 1 procent groei. ''Op deze manier komen we op 4 á 5 miljard euro'', verklaart directeur Steven Sarphatie van Wijs & van Oostveen.

Vertrouwensbonus

Onder andere handelsmissies die meegaan met bezoeken van het koningshuis naar het buitenland zijn waardevol voor het bedrijfsleven en ook de zogenaamde vertrouwensbonus. Dit is de stabiliteit die een koningshuis uitstraalt naar het buitenland. ''Premiers komen en gaan, maar een monarch blijft en is belangrijk voor het imago van een land'', aldus Sarphatie.

Van Dalen heeft monarchieën met andere staatsvormen vergeleken. Volgens hem doen monarchieën het structureel beter, doordat ze gemiddeld genomen stabieler zijn.