HILVERSUM - Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) komt voor 100 procent in handen van V-Ventures.

De investeringstak van de Vereniging Veronica heeft hierover overeenstemming bereikt met de huidige aandeelhouders NPM Capital, Gimv en het management van het persbureau. Dit maakten de directies van V-Ventures en het ANP vrijdag gezamenlijk bekend.

De Vereniging Veronica staat overigens los van het gelijknamige magazine, de televisiezender en het radiostation. Die merknamen zijn in het verleden verkocht aan SBS en de Sky Radio Group. Het ANP wordt een zelfstandig en onafhankelijk onderdeel van V-Ventures, waartoe onder meer ook het radiostation Kink FM en het opleidingsinstituut V-Academy behoren.

''Deze stap maken wij ook omwille van het behoud van kwaliteit en diversiteit van de Nederlandse journalistiek en het Nederlandse medialandschap'', aldus algemeen directeur Guido van Nispen van V-Ventures.

Details

De overname van het ANP, waarvan de financiële details niet openbaar worden, past volgens Van Nispen bij de ambities van de investeringsmaatschappij. ''V-Ventures heeft als missie een betekenisvolle rol in het Nederlandse medialandschap te spelen. Met de aankoop van het ANP kunnen wij onze missie nog verder invulling geven'', aldus Van Nispen.

Hij beschouwt de aankoop van het nieuwsbedrijf als een investering voor de lange termijn, waarbij de horizon verder reikt dan vijf of tien jaar.

Partner

Algemeen directeur Luc van Gompel van het ANP zegt dat het persbureau belang heeft bij een aandeelhouder voor de lange termijn, die tevens kan functioneren als een strategische en innovatieve partner.

Van Gompel: ''Sinds 2004 heeft het ANP onder de hoede van NPM Capital en Gimv met veel succes gebouwd aan het versterken van de organisatie en het verbeteren van de marktpositie. Met V-Ventures als nieuwe aandeelhouder kunnen we volgende stappen maken bij het realiseren van onze groeistrategie. V-Ventures ziet het ANP als hoeksteen van de Nederlandse media en als het leidende merk van hun crossmedia-activiteiten. Die rol willen we graag spelen.''

Persbureau ANP bestaat dit jaar 75 jaar. Het ANP levert 24 uur per dag nieuwsberichten, foto's en video's aan vrijwel alle kranten, radiostations, omroepen en websites.