AMSTERDAM - Het staat niet vast dat de belastingbetaler de 30 miljard euro terugkrijgt, die in de redding van ABN Amro en Fortis Bank Nederland is gestoken.

''Het zal moeilijk haalbaar zijn die 30 miljard terug te halen'', zei topman Gerrit Zalm van de staatsbank vrijdag op BNR Nieuwsradio.

Zalm, voormalig hoofdeconoom van DSB Bank, kan nog niet zeggen wat voor bedrag wel terugkomt. Hij voegde eraan toe dat niet alle staatssteun in ABN Amro en Fortis is gestoken. Een deel was ook bestemd voor verzekeraar ASR.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Financiën is het nog te vroeg om te speculeren over terugebetaling. "Er moet eerst een sterke bank worden opgebouwd. Daarna maken we de balans op, en wordt het bedrijf aan de markt teruggegeven."

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold wil opheldering van minister Jan Kees de Jager van Financiën over de uitlatingen van Zalm, omdat toenmalig minister Wouter Bos bij de redding van ABN in oktober 2008 zei dat hij de bank na een paar jaar ''met winst voor de belastingbetaler'' wilde verkopen.

De Jager zei vrijdag dat Bos altijd al heeft gezegd dat het niet zeker is of al het geld dat de staat in ABN stak, terugvloeit naar de schatkist. De Jager wilde niet zeggen hoeveel ABN in zijn ogen nu waard is.

Hij verwacht dat het nog wel een aantal jaren zal duren voor ABN wordt verkocht. De opbrengst zal geheel gaan naar de aflossing van de staatsschuld.