AMSTERDAM - Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Nederland is het afgelopen jaar vrijwel op peil gebleven. Dat blijkt uit een analyse van consultancybedrijf IBM, dat wereldwijd het investeringsklimaat in kaart probeert te brengen.

In totaal werden er in Nederland vorig jaar 253 nieuwe investeringsprojecten met buitenlands geld opgestart. In 2008 waren dat er 256.

Volgens IBM is het opvallend dat een kwart van alle nieuwe projecten geïnitieerd werd door bedrijven uit groeilanden, zoals India en China. Ook Brazilië is actief op de Nederlandse markt. De Verenigde Staten blijven overigens wel de belangrijkste investeerder in Nederland, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Arbeidsplaatsen

Met de nieuwe buitenlandse investeringsprojecten zijn 6800 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, bijna net zo veel als in 2009 (6900). Het grootste deel van de projecten, 84 procent met 73 procent van het aantal banen, heeft een dienstverlenende of logistieke functie. Productieactiviteiten namen verder in belang af, aldus IBM.

De wereldwijde gegevens van het onderzoek van IBM worden pas later dit jaar gepubliceerd. Daardoor is het nog niet bekend welke positie Nederland dit jaar op de wereldranglijst inneemt.

In 2008 steeg Nederland van de 32ste naar de 29ste plaats op de lijst, die is samengesteld op basis van de gecreëerde arbeidsplaatsen door buitenlandse investeringen.