EINDHOVEN - Gemeenten in de regio Eindhoven hebben zich voor het derde jaar op rij laten verrassen door een riante beloning voor de directie van energienetwerkbedrijf Endinet (voorheen NRE).

De twee interim-directeuren ontvingen vorig jaar samen 1,08 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag dat donderdag naar de gemeenteraad van grootaandeelhouder Eindhoven is gestuurd.

Ook in de voorgaande jaren was er ophef over de hoge inkomens van de bestuurders bij het slecht presterende bedrijf. Een interim-directeur ontving in 2008 voor elf maanden werk ruim 700.000 euro. Het jaar ervoor vertrok zijn voorganger met een gouden handdruk van 8,5 ton bovenop 6 ton salaris, bonus en pensioen.

Beloning

De kersverse PvdA-wethouder Staf Depla (Financiën) van Eindhoven laat in een schriftelijke reactie weten dat hij de salarissen bij Endinet veel te hoog vindt en meent dat de balkenendenorm het uitgangspunt zou moeten zijn. De gemeente heeft desondanks ingestemd met het jaarverslag. De wethouder zegt dat hij niks meer kan doen aan de beloning.

Op 1 juli komt Endinet (en de verantwoordelijkheid voor de beloning) in handen van koper Alliander (voorheen Nuon).