WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 3 procent gegroeid op jaarbasis. Daarmee ging de grootste economie ter wereld minder sterk vooruit dan eerder werd aangenomen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van Handel.

Eind april meldde het ministerie op basis van een eerste raming een groei van 3,2 procent. Analisten gingen ervan uit dat deze zou worden opgewaardeerd tot 3,4 procent.

Groei

De Amerikaanse economie vertoonde voor het derde achtereenvolgende kwartaal groei. In het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de toename van het bruto binnenlands product (bbp) 5,6 procent op jaarbasis.

In de eerste drie maanden van dit jaar groeiden vooral de investeringen van bedrijven minder hard dan eerder werd aangenomen. De bestedingen van de staten en gemeentes namen zoals verwacht met bijna 4 procent af. Dat was de sterkste daling sinds het tweede kwartaal van 1981.

De Amerikaanse consumenten leverden een belangrijke bijdrage aan de groei van de economie. Ze gaven in de eerste drie maanden 3,5 procent meer uit. Daarmee groeide de consumptie in het sterkste tempo van de afgelopen drie jaar. De consumenten waren in totaal goed voor 2,4 procentpunt van de 3 procent economische groei in het eerste kwartaal.