ROTTERDAM - Bedrijven gaan waarschijnlijk meer investeren in ICT. Nadat ondernemingen de hand op de knip hielden na de crisis en soms ook moesten bezuinigen op informatietechnologie, gaat in 2010 de kraan weer open. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Ernst & Young.

''Er komt een inhaalrace'', zei Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young. ''De laatste jaren maakten bedrijven een pas op de plaats. Directeuren deden er alles aan om te bezuinigen, maar nu er weer meer ruimte is, gaan ze weer investeren.''

Ernst & Young ondervroeg managers naar de verwachting voor de ICT-uitgaven. Volgens 39 procent van de ondervraagden zullen grote bedrijven meer investeren in ICT. 20 procent verwacht dat er minder wordt uitgegeven. Per saldo zullen de uitgaven dus waarschijnlijk stijgen, concludeert Ernst & Young.

Efficiëntie

Verschuur legt uit dat ondernemers nu vooral aangetrokken worden door verbeteringen in efficiëntie en dat managers verwachten dat de uitgaven in software daardoor het meest gaan stijgen. Softwarebedrijven zoals SAP zouden hier goed van kunnen profiteren.

''Het is trouwens maar afwachten of de overheid niet roet in het eten gaat gooien'', verklaarde Verschuur. De regering gaat waarschijnlijk vooral bezuinigen op het inhuren van consultants en dat kan de totale uitgaven voor de ICT drukken.