BRUSSEL - Consumenten zullen voortaan hun auto eenvoudiger door een garage naar keuze kunnen laten onderhouden en repareren zonder te hoeven vrezen voor hun garantie. De Europese Commissie heeft donderdag een aantal nieuwe regels aangenomen die hiervoor moeten zorgen.

Zo wordt het eenvoudiger voor reparatiebedrijven om toegang te krijgen tot technische informatie over auto's van verschillende merken. Die informatie is nodig om auto's te kunnen repareren en maakt het eenvoudiger om niet-originele onderdelen te kunnen gebruiken.

De nieuwe regelgeving maakt het de commissie ook mogelijk om op te treden tegen autoproducenten die de garantie op hun auto's koppelen aan de verplichting om het onderhoud bij bepaalde door de autoproducent aangewezen garages uit te laten voeren.

Autoproducenten

Autoproducenten mogen volgens de nieuwe regels wel eisen dat reparaties die door de garantie gedekt worden bij door hen aangewezen garages worden uitgevoerd. De nieuwe regels gaan op 1 juni in.

De Europese Commissie nam donderdag ook een aantal aanpassingen aan in de regels voor de distributie van auto's, die pas op 1 juni 2013 van kracht worden. Die moeten autoproducenten meer mogelijkheden geven om verschillende netwerken op te zetten, waarbij verkopers die diverse automerken verkopen kunnen bestaan naast dealers die zich geheel op een merk toeleggen.

Volgens Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) zorgt de nieuwe regelgeving voor voordelen voor de consument omdat ze ''de kosten voor reparaties en onderhoud, die nu een buitensporig deel van de totale kosten gedurende de levenstijd van een auto uitmaken, naar beneden brengen''.