DEN HAAG - Werkgevers en vakbonden zijn dicht bij een akkoord over de verhogingen van de AOW- en de pensioenleeftijd. Deze gaan in 2020 omhoog naar 66 jaar.

Ze worden gekoppeld naar de levensverwachting en iedere vijf jaar bijgesteld. Dat meldden bronnen rondom de onderhandelaars.

De Volkskrant publiceerde donderdag een conceptversie van het akkoord. Daaruit blijkt onder meer dat werknemers zelf kunnen kiezen wanneer ze stoppen met werken, maar als ze dat voor hun 66e doen, krijgen ze wel minder AOW en pensioen.

Ook komt er geen aparte regeling voor werknemers met een zwaar beroep. Verder wordt de AOW gekoppeld aan de reële lonen in plaats van de cao-lonen en de pensioenen worden deels afhankelijk van de beleggingsresultaten.

Hoofdlijnen

In hoofdlijnen ligt het AOW-plan nu op tafel, maar op kleinere punten zijn de onderhandelaars er nog niet helemaal uit. Een ingewijde verwacht dat er geen afspraken gemaakt zullen worden over de zware beroepen.

Naar verwachting worden de onderhandelingen eind deze week afgerond. De werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrales FNV en CNV willen het akkoord nog voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni presenteren. Zij hopen dat de politiek de plannen overneemt.

De VVD staat, bij monde van Kamerlid Stef Blok, 'niet meteen te applaudiseren' voor het akkoord. Eerst moet blijken of  het plan volgens de liberalen voldoende bezuinigingen oplevert en leidt tot een pensioenleeftijd van 67 jaar.