PARIJS - Het Chinese staatsfonds CIC, een van de grootste investeerders ter wereld, zal haar belang in Europa momenteel niet verminderen, ondanks de lage groei en dalende euro. ''We handhaven ons belang'', zei Gao Xiqing, vicepresident en hoofd investeringen van het fonds dat zo'n 260 miljard euro beheert.

''Het debat intern was een tijdje of we ons belang in Europa moesten verminderen. Europa is een belangrijke markt, maar heeft zijn problemen."

"We moeten goed kijken of het beleid van dit continent weer de groei toelaat zoals uit het verleden'', zei hij bij een debat bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag in Parijs.

Invloed

De CIC-topman zegt veel verzoeken te krijgen van bedrijven om een belang te nemen. Het fonds neemt doorgaans een belang van hooguit 10 procent, maar recent was dat in enkele gevallen zo'n 15 procent.

Het fonds is wat omstreden door de invloed van de overheid van China, dat niet bekend staat als erg democratisch. ''De vrees komt voort uit onbekendheid. Je vindt geen voorbeelden waarbij wij in opdracht van de Chinese overheid een bedrijf saboteren. Wij zijn een ideale investeerder. We geven geld en bemoeien ons dan zelden met het bedrijf'', aldus Gao Xiqing, die zich liet voorstaan op zijn verleden als hardwerkende fabrieksarbeider.