PARIJS - De Europese regeringen maken nu dezelfde fouten als bij de grote recessie in de dertiger jaren van de vorige eeuw, vindt voorman John Monks van de Europese vakbondsfederatie ETUC.

''Door hun wedstrijdje wie het meest kan bezuinigen helpen ze het economisch herstel grondig om zeep'', zei Monks bij een debat van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag in Parijs.

Landen van de EU hebben afgesproken om in 2011 het mes te zetten in herstelprogramma's en overheidsuitgaven. Dinsdag besloot Italië nog 24 miljard euro te bezuinigen. Nederland besloot vorig jaar 35 miljard euro aan bezuinigingen voor te bereiden.

Vrije verkeer

Bij het begin van de crisis besloten de EU-landen juist om niet te bezuinigen, maar de schulden te laten oplopen.

Monks bepleit een ander economisch systeem. ''De afgelopen twintig jaar is het toezicht verminderd, het vrije verkeer van kapitaal toegenomen en moesten vakbonden zo veel mogelijk hun mond houden. We hadden groei, maar het leidde ook tot een enorme crisis. Zo kunnen we niet doorgaan.''

Grote risico's

De vakbondsvoorman ziet bovendien dat bankiers amper lijken te hebben geleerd van de kredietcrisis, waarbij door sommige banken te grote risico's waren genomen. ''We zijn gefrustreerd dat veel bankiers denken dat ze straks weer bonussen en winsten krijgen zoals tot twee jaar geleden''.

Alessandro Profumo van de Italiaanse Unicredit Group verwierp de kritiek van Monks op banken. ''Een crisis komt altijd uit de echte economie, de banken voedden die alleen maar met hun leningen'', zei hij. ''Je mag banken niet allemaal over dezelfde kam scheren. Of je het nu leuk vindt of niet, maar banken zijn nodig.''